zaterdag 19 september 2015

Social media gebruik bij Gastenhof


Here we are again……We blijven maar schrijven en dus kunnen jullie hier alweer het tweede blogbericht deze week lezen. In dit bericht wil ik jullie informeren over het social media gebruik bij Gastenhof. 
 
Over de organisatie: Gastenhof maakt deel uit van Koraal Groep, een stichting die werkt voor mensen met een verstandelijke beperking en/of psychosociale belemmeringen in Limburg en Noord-Brabant. 

De stichting is op 1 juli 2006 ontstaan uit een fusie tussen de Stichtingen St. Anna (Limburg) en Saltho (Noord-Brabant). Gastenhof is een orthopedagogisch behandelinstituut voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking met daarnaast leer-, gedrags-, psychosociale- en/of psychiatrische problematiek. De jeugdigen zijn tussen de 4 en 21 jaar oud. Gastenhof biedt de volgende hulpverleningsvormen: observatie, diagnostiek, behandeling, onderwijs en arbeidstoeleiding. De hulp wordt poliklinisch, ambulant, deeltijd of klinisch aangeboden. In alle hulpverlening staat de jeugdige altijd centraal waarbij, waar mogelijk en nodig, ook het gezin / systeem bij de behandeling betrokken wordt. Naschoolse dagbehandeling is een deeltijd behandelvorm voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking en gedrags-en/of psychiatrische problematiek.
De meeste stageuren werk ik bij de naschoolse dagbehandeling De Speer. Ook hier gaat het om cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) met gedragsproblemen en/of psychiatrische problematiek. De behandeling richt zich op jeugdigenin de leeftijd van 6 tot 19 jaar die - binnen de thuissituatie vast dreigen te lopen en/of waar opname binnen Gastenhof in zicht komt. - vanuit 24-uurs behandeling thuis gaan wonen en nog deels ambulante behandeling behoeven.

Maximaal 5 dagen per week wordt orthopedagogische behandeling geboden. Doel is de draagkracht van de jeugdige te vergroten en de draaglast van de ouders te verminderen d.m.v. individuele behandelplannen.(Gastenhof, z.d.)


Over het social media beleid van Gastenhof:
In samenwerking met St. Alexander heeft in 2012 een onderzoek plaatsgevonden hoe sociale media functioneel ingezet kunnen middels de opzet van het ‘project Social Media Gastenhof’ uit te voor de periode oktober 2012 tot en met mei 2013. Een projectteam, bestaande uit cliënten en medewerkers van Gastenhof, onder begeleiding van medewerkers van St. Alexander, heeft in deze

periode onderzoek gedaan naar wensen en behoeften van medewerkers en cliënten

van Gastenhof. Dit heeft o.m. geleid tot de conclusie dat, in vergelijking met andere doelgroepen, er nog weinig onderzoek is gedaan naar en weinig effectieve online methoden bekend zijn voor de

LVB-doelgroep. Een andere conclusie die uit het onderzoek naar voren kwam is dat medewerkers van Gastenhof nog te veel communiceren via de traditionele kanalen zoals telefoon, email of nieuwsberichten. Men is voornemens om het medium Yammer in te voeren, een bestaande, goedkope en makkelijke manier om meer verbinding en samenwerking te creëren tussen de professionals.


Gastenhof is actief op diverse platformen zoals:


Facebook  

Een eigen kanaal op youtube

Gastenhof heeft zelf geen LinkedIn pagina maar wel de Koraal Groep 


In de begeleiding van clienten worden veel apps ingezet zoals:

-   Het Beeldhorloge (Maasveld, Maastricht) dat werkt met zelfgekozen pictogrammen en foto’s. Op van tevoren ingestelde momenten gaat het beeldhorloge piepen en trillen. Tegelijkertijd wordt het beeld getoond van de ingestelde activiteit. Op deze manier weet de gebruiker dat het bijvoorbeeld tijd is om de medicatie toe te dienen. Bewoners zijn erg blij met de horloges. Zij vinden de dag een stuk overzichtelijker en medewerkers geven aan dat de bewoners rustiger zijn geworden omdat hun dagindeling meer structuur heeft gekregen.

-   (De Kelp, Landgraaf). In het pand waar de clienten wonen beschikt men over een tablet en een eigen netwerk. De tablet is verbonden met een aantal camera’s in en om het huis om zodoende de veiligheid te waarborgen. Daarnaast beschikt het apparaat ook over een hulplijn om rechtstreeks

in contact te komen met een hulpverlener. Bovendien staat op de smartphones een functie om meteen face-to-face met iemand te kunnen spreken.

-  Help!Me-app en de Do!It-app (De Kelp, Landgraaf). Met Help!Me kan een jongere op momenten dat de groepsleiding niet aanwezig is, met één druk op de knop van zijn smartphone een begeleider oproepen en om hulp vragen. Do!It is een digitaal dagprogramma en herinnert aan afspraken en taken. Eenmaal uitgevoerd kan een taak worden afgevinkt. (Koraalgroep (2) z.d.)

-   Cl!ct Project Zelfstandig Wonen (De La Salle, Boxtel). Op een tablet zijn allerlei apps opgenomen zoals het behandelplan, een bankapp om de in-en uitgaven inzichtelijk te maken, de app: “wat kook jij” waarmee de jongere zelf gezonde maaltijden kan samenstellen en een virtuele fitnesscoach. Door het gebruik van de tablet is de communicatie verbeterd want via de webcam kan face-to-face gecommuniceerd worden met de begeleider. Er zijn meer contactmomenten want de begeleider hoeft niet lijfelijk aanwezig te zijn om met de cliënt de communiceren. (Koraalgroep (2), z.d.).


Het klinkt en leest allemaal heel mooi, ook zoals ze zich profileren op Facebook, waar ik in mijn vorige blog naar heb verwezen. Echter…. op de locatie waar ik werk zie daar weinig van terug. Sterker nog, als ik met begeleiders over de inzet van social media praat, bespeur ik een behoorlijke weerstand. Zij zien de voordelen van de inzet van social media en ehealth niet t.w. (Gulden & Wurff, 2015):

- directe interactie met de clienten,

- snel verspreiden van informatie,

- weten wat er speelt zowel onder de clienten als onder de collega’s,

- geven van voorlichting is veel gemakkelijker want je bereikt via social media heel veel mensen,

- dienstverlening verbetert: de jongeren zijn online, je doelgroep is online, dus om goed contact te kunnen opbouwen is het belangrijk dat je weet wat online speelt en kun je daar ook online op reageren. Het feit dat jij online bent zal de jongere ook aanspreken. 


Ik weet op dit moment meer over de apps die ingezet worden dan de begeleiders die ik tot nu toe heb gesproken. Een kleine inventarisatie leert mij dat men niet veel op heeft met social media zowel privé als zakelijk. Iedere begeleider heeft een telefoon met een alarmknop voor calamiteiten. Onderling bellen ze veelvuldig met elkaar naar de diverse huizen om iets door te geven of te overleggen. De telefoon gebruiken ze ook als geheugensteuntje voor de medicatie van de jongeren. Ik denk zelf dat de weerstand die ik proef, te maken heeft met de enorme reorganisatie die daar nog steeds aan de gang is en die voor grote onzekerheid zorgt. Hetzelfde werk moet door minder mensen worden gedaan en er zijn veel ambulante werkers die ad hoc worden ingezet. Niet goed voor de samenwerking en zeker niet goed voor de cliënt die steeds een ander gezicht ziet. Om zich dan ook nog bezig te moeten houden met social media is dan net te veel. Ik begrijp het wel maar ik zie uiteindelijk wel dat al die technische hulpmiddelen die elders binnen Gastenhof zijn ontwikkeld ook richting Urmond komen. 


Om de apps en andere hulpmiddelen in Urmond te implementeren zou ik de volgende adviezen willen geven (Bie, 2015):

- Begin klein en implementeer niet alle tools tegelijkertijd.

- Don’t Hurry! Kies een bepaald tijdstip om te experimenteren met social media en de tools om je die eigen te maken. Durf fouten te maken en neem je de tijd.

- Ga in overleg met andere collega’s. Twee weten altijd meer dan een. 
Zeker gezien de weerstand tegen social media en ehealth is het heel belangrijk dat de niewe werkwijze geaccepteerd worden. Door het gefaseerd in te voeren, niet te pushen en het op een prettige manier aan te reiken, staan de begeleiders die nu nog kritisch zijn, straks misschien positief t.a.v. deze nieuwe ontwikkelingen. 



Geraadpleegde literatuur

Bie, A. de. (2015, 25 augustus). Mediagebruik social work. Kennisclip Social media. Geraadpleegd op 12 september 2015, van https://www.youtube.com/watch?t=1&v=nJa0OA5fhmk

Gulden, M., & Wurff, J. (2015). Social media in zorg en welzijn: Dat zorgt beter!. Schiedam: Scriptum.

Gastenhof (z.d.). Zelf maar niet alleen. Geraadpleegd op 18 september 2015, van http://www.gastenhof.nl/  

Koraalgroep (z.d.) (1) Met apps op weg naar zelfstandigheid. Gedownload op 18 september 2015, van


Koraalgroep (z.d.) (2) Koraalgroep ondersteunt met Cl!ct. Gedownload op 18 september 2015, van http://www.koraalgroep.nl/kennis-amp-expertise/meedoen-met-cl-ct/wat-houdt-cl-ct-in
Marcic, P. (2013). Adviesnota Project Social Media Gastenhof oktober 2012-april 2013. z.p.:Gastenhof

Geen opmerkingen:

Een reactie posten